

Team unforgettables
in actie voor Alzheimer
Over 2bike4alzheimer
Ruim 270.000 mensen in Nederland hebben een vorm van dementie en als er nu niets gebeurt, stijgt dit aantal in 2040 naar een half miljoen. Daarom organiseren wij op zaterdag 21 en zondag 22 september 2019 voor de achtste keer de unieke fietstocht 2bike4alzheimer. Hiermee willen wij zoveel mogelijk geld ophalen voor meer onderzoek - want helaas is genezing nog niet mogelijk.
Unieke fietsroute
Tijdens dit sportieve evenement fietsen teams bestaande uit 4 tot 12 personen binnen 24 uur vijf etappes van 80 kilometer. De 24 uur staat voor het aantal uren per dag zorg die iemand met dementie nodig heeft. Door ‘s nachts te fietsen ervaren deelnemers wat mensen met dementie en hun dierbaren meemaken: het kwijtraken van een dag- en nachtritme. De route van de vijf etappes vormen samen op de kaart een vergeet-mij-nietje: hét symbool voor een toekomst zonder dementie.
Doortrappen met 2bike4alzheimer
De start-, doorkomst- en finishlocatie voor editie 2019 is nog niet bekend. De tocht van in totaal 400 kilometer wordt in duo's op de tandem of op een andere fiets, in estafettevorm, afgelegd. Er zijn steeds 2 teamleden aan het fietsen. Hoewel een goede basisconditie aan te raden is, bepaal je zelf hoe zwaar de tocht is. Als je team uit 4 fietsers bestaat, zit je vaker op de fiets dan als je team uit 8 of 10 fietsers bestaat. De duo's kunnen na elke etappe van 80 km bij de start-/finishlocatie wisselen. Maar neem je een chauffeur of verzorger mee, dan kan je onderweg, bijvoorbeeld na elke 20, 30 of 40 km, van fietsers wisselen.
Fietsend bijdragen aan dementieonderzoek
Met deze unieke estafette fietstocht zamelen wij geld in voor wetenschappelijk onderzoek. Dit jaar fietsen we voor onderzoek naar de ziekte van Alzheimer. De oorzaak van deze ziekte is nog niet bekend. Het functioneren van het ‘glymphatisch systeem’ speelt hier mogelijk een rol bij. In en rond de hersenen zit hersenvocht waarin afvalstoffen worden afgevoerd. Dit rioleringssysteem wordt het glymphatisch systeem genoemd. Bij een slecht werkend afvoersysteem zullen deze afvalstoffen zich in de hersenen ophopen en dit geeft schade aan de verbindingen tussen de hersencellen. Onderzoek kan mogelijk aangeven of het afvoersysteem een rol speelt bij de ziekte van Alzheimer.
De Vergeet-mij-niet route
De route van 2bike4alzheimer is er niet zomaar één. Deze unieke route heeft namelijk de vorm van een vergeet-mij-nietje: hét symbool voor de strijd tegen dementie. Je fietst met je team vijf etappes van elk 80 kilometer. Samen vormen deze etappes (de blaadjes van de bloem) op de kaart een vergeet-mij-nietje.
